Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

ομαδικα παιχνιδια για την αρχη της χρονιας

Στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς τα μικρούλια καλούνται να πάνε σχολείο..Κάποια από τα παιδιά έχουν ήδη πάρει μια γεύση από την ατμόσφαιρα και το χώρο του νηπιαγωγείου κάποια άλλα καλούνται να ζήσουν για πρώτη φορά αυτή την εμπειρία..Όπως και να έχει κάθε ξεκίνημα και πρώτη επαφή με το νηπιαγωγείο  πρέπει να είναι ευχάριστη και τα  διασκεδαστικά  παιχνίδια  είναι το καλύτερο μέσω  για μια ευχάριστη μέρα  σε  ένα καινούργιο μέρος  που θα κάνουν τα παιδία καινούργιους φίλους και θα μάθουν καινούργια πράγματα..

Στο ίντερνετ υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν δημιουργηθούν μαζί με τα παιδιά και στη συνέχεια βάζοντας συγκεκριμένους κανόνες να παίξουν ομαδικά παιχνίδια τα οποία κάνουν πιο ομαλή την επικοινωνία τους, βοηθούν την κοινωνικοποίηση  τους και θεμελιώνουν τις σχέσεις τους. Επίσης υπάρχει καλό κλίμα μέσα στην ομάδα και όλοι περνάνε καλά μαθαίνοντας..

Με ρολά από χαρτί υγείας σχεδιάζουμε τους αριθμούς από το ένα έως το δέκα  και χρωματίζουμε με διαφορετικό χρώμα..Κάνουμε μια τρύπα στο κάτω μέρος και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε  τυχαία σειρά.. Το κάθε παιδί καλείτε να διαλέξει με κλήρωση ένα νούμερο και ύστερα να προσπαθήσει να πετύχει την τρύπα με  το  αντίστοιχο νούμερο.. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ρίξει τρεις προσπάθειες .. Νικητής όποιος αναγνωρίσει το νούμερο το ονοματίσει και πετύχει τη σωστό τρύπα..

 Η ίδια δραστηριότητα μπορεί να γίνει ταξινομώντας τους αριθμούς ή μπορούμε να ασχοληθούμε και με μεγέθη κάνοντας ένα φρεσκάρισμα στις έννοιες πιο μακρύ-πιο κοντό, έννοια που έχει κατακτηθεί  ήδη στα παιδιά του νηπιαγωγείου.. Εκτός από αυτό μπορούμε να παίξουμε με τη σύγκριση του ύψους των παιδιών. Αφού μετρήσουμε το ύψος των παιδιών, όπως κάνουμε κάθε αρχή της χρονιάς, και ταξινομήσουμε από το μικρότερο στο μεγαλύτερο ή αντίθετα, σε χαρτί του μέτρου το κάθε παιδί ζωγραφίζει τον εαυτό του  σε σειρά ανάλογα το ύψος και αφού κόψουμε το χαρτί στο κάτω μέρος δημιουργώντας μια τρύπα, παίζουμε το προηγούμενο παιχνίδι και αυτή τη φορά το κάθε παιδί στοχεύει την τρύπα με τον εαυτό του..
Της ίδιας νοοτροπίας είναι και η επόμενη δραστηριότητα που μια κουτί μετατρέπεται σε στόχος.. Δημιουργώντας τρεις τρύπες στο χαρτόκουτο και διακοσμώντας το με όπιο τρόπο θέλουμε φτιάχνουμε ένα παιχνίδι που θα ευχαριστηθούν τα παιδιά θα έρθουν πιο κοντά και θα εξασκήσουν διάφορες ικανότητες του όπως ο ο στόχος η ρίψη το σημάδι κ.α.  Μπορούμε να φτιάξουμε και μπαλάκια από ύφασμα για να σώσουμε τα βάζα..

 
Μπορούμε να φτιάξουμε δακτυλόκουκλες από πλαστικά γάντια και να παίζουμε κουκλοθέατρο ή κάποιο παραμύθι που διαβάσαμε νωρίτερα.. Μπορούμε να κάνουμε διαγωνισμό, ποιός θα μαζέψει τα πιο πολλά κομματάκια χαρτί από ένα μπώλ με νερό μόνο με το καλαμάκι..
Για το τέλος διάλεξα μια κατασκευή που μπορούν να δωθούν και σαν δωράκια στα παιδιά για καλή σχολική χρονιά..Μια ωραία ζωγραφία κολλημένη πάνω σε χαρτόνι και με κοπίδι κόβουμε το πάζλ σε διαφορα σχέδια.. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε κουτάκια και να τα δώσουμε με μια ωραία κορδέλα ή ακόμα και να μπερδέψουμε τα πάζλ και κάθε παιδί να πάρει ένα πάζλ με τη ζωγραφιά του συμμαθητή του..


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου