Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Στου γυαλού τα βοτσαλάκια... βότσαλα και παιχνίδι!!

καλοκαιράκι....παραλία....μπανάκι...
πολλά παιχνίδια μπορούν να γίνουν στη παραλία με τα παιδια...
ένα από αυτά είναι τα παιχνίδια με τα βότσαλα...
όλοι μαζεύουμε βότσαλα από τις παραλίες που πηγαίνουμε..
πως μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά μας...;
τα βότσαλα είναι ένα υλικό που δεν μας κοστίζει τίποτα και μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε με πολλούς τρόπους για να παίξουμε...
αυτό που όλοι κάναμε όταν είμασταν μικροί είναι να τις ζωγραφίσουμε...
και φυσικά το αγαπημένο μας σχέδιο ήταν τα ψαράκια..


Διαλεγουμε τις πέτρες που μας κανουν εντύπωση και έχουν το σχήμα που μας ταιριάζει...
Έπειτα με μολύβι σχεδιάζουμε το μοτίβο και τέλος μπαίνουν τα πινελα και οι μπογίες στο παιχνίδι..!! Στις πέτρες χρησιμοποιούμε ακρυλικά χρώματα και ανεξίτηλο μαρκαδόρο.. Αν θέλουμε όταν στεγνώσουν τις περνάμε με βερνίκι για να γυαλίζουν και να μην χαλάσουν τα χρώματα...


Τα ζωάκια έχουν την τιμητική τους... κουκουβάγιες, μελλισούλες, πασχαλίτσες, πουλάκια... για πάρτε ιδέες..


Άλλη ιδέα είναι να φτιάξουμε ένα κουκλόσπιτο όπου για φιγούρες χρησιμοποιούμε τις ζωγραφισμένες πέτρες, π.χ. της οικογένειά μας, και τις βάζουμε σε σπίτι από κούτι παπουστιών που ζωγραφίζουμε τα δωμάτια. Τα παιδιά μικρότερων ηλικιών θα ξετρελαθούν!!

Μπορούμε να ζωγραφίσουμε σε μικρές πέτρες διάφορα πρόσωπα και σε πιο μεγάλες τα σώματά τους έτσι φτιάχνουμε ένα παιχνίδι mix and match, που προσφέρει πολύ γέλιο από τους συνδιασμούς που δημιουργούμε...Για πιο μεγάλα παιδιά μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια. όπως το ντόμινο, η τρίλιζα ή το παιχνίδι μνήμης.

Οι πέτρες και τα βότσαλα μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν σπίτια, τραινάκια, αυτοκίνητα και φορτηγα.. Ειδικά αν τα βάλουμε όλα μαζί τα παιδιά θα παίζουν με τις ώρες!!


Διακοσμήστε τα βότσαλα με διάφορες εικόνες, τις οποίες μπορείτε να εκτυπώσετε από το ιντερνετ να τις κόψετε και να τις κολλήσετε πάνω τους. Έτσι έχετε έτοιμο υλικό για τη δημιουργία ιστοριών, που βοηθάει την αναπτύξη της φαντασίας, την εξασκήση και βελτίωση του προφορικού λόγου και τον εμπλουτισμό λεξιλογίου. Είναι μια δραστήριότητα που μπορεί να γίνει και σε ομαδικό επίπεδο και είναι κατάλληλο για παιδιά προσχολικής υλικίας.

Εναλλακτικά ζωγραφίστε το αγαπημένο σας παραμύθι πάνω στα βότσαλα και αρχίστε την διήγηση.. Όπως εδώ το γνωστό παράμυθι  "Μια Πολύ Πεινασμένη Κάμπια" του Eric Carle.


Μπορούμε να βρούμε προτότυπα σχέδια και αφου κολλήσσουμε από πίσω ένα μαγνήτη να διακοσμήσουμε το ψυγείο.. Προσωπικά ξετρελάθηκα με αυτά τα σχέδια και σίγουρα θα φτιάξω μερικά για το δικό μου..1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα!! Ζωγράφισα ένα βοτσαλάκι με απλούς μαρκαδόρους, μπορώ να περάσω από πάνω βερνίκι ή θα χαλάσει το χρώμα; Αν το αφήσω έτσι όπως είναι θα κρατήσουν τα χρώματα ή με τον καιρό θα ξεβάψει; Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή